9 Ağustos 2013 Cuma

Bayram Postası

Birlik ve beraberliğin değerinin bilindiği, ailenizin ve sevdiklerinizin yanında olduğunuz bir bayram olmasını dilerim. 
Bayramdan sonra geri dönüş yapmak üzere...

6 Ağustos 2013 Salı

Esaretin Bedeli / The Shawshank Redemption

Uluslararası film veri tabanı (www.imdb.com) tarafınan izlenmesi gereken 250 filmin en başında Esaretin Bedeli bulunmaktadır. Listedeki yerini uzun zamandır koruyan film 1994 yapımı ve Stephen King'in Rita Hayworth ve Shawshank Kefareti adlı romanından uyarlamadır. 
Tamamı hapishanede geçmesine rağmen öyküsünün akıcılığı ve muhteşem oyunculuk sayesinde son dakikaya kadar heyecanla izlenen ve hatta defalarca izlenirse dahi zevk alınabilecek bir film Esaretin Bedeli. Başrollerinde Morgan Freeman ve Tim Robbins var.
Parlak bankacı Andy Dufresne (Tim Robbins) karısını sevgilisiyle birlikte öldürmekten suçlanarak Shawshank hapishanesine gönderilir. Masum olduğunu defalarca açıklamasına rağmen tüm kanıtlar Andy'nin karısını öldürdüğünü işaret etmektedir. 
Hapishanede farklı olduğunu kısa sürede kanıtlayan Andy, hapishaneye türlü türlü şeyleri sokmakla ün yapan mahkum Ellis Boyd Redding (Morgan Freeman) ile tanışır. Ellis'ten yardım istemeyle başlayan tanışma Andy'nin zekasını kullanarak diğer mahkumlara jestler yapması ve hapishaneye farklılık yaratmasıyla gelişir ve bir dostluğa dönüşür.
Hapishane kütüphanesini güzelleştiren Andy, mahkumlara yaşam sevinci vererek tüm hapishaneye renk katmıştır. Andy'nin bankacılık becerileri ve zekasını fark eden mahkeme müdürü para aklama operasyonunda Andy'yi kayıtlarını tumak için kullanır ve Andy böylece gardiyanlar tarafından koruma altına alınır. 
Konusunu okumakla yetinenlere çok ilginç gelmeyecek bir film belki de Esaretin Bedeli. Hikayenin kurgusu ve muhteşem oyunculuk sayesinde sizi alıp götürüyor ve filmin sonunda izlemiş olduğunuz için çok mutlu oluyorsunuz. 
Dünya üzerinde birçok ülkeden insanların bağımsız şekilde değerlendirdikleri film imdb'de 9.3 puana sahip. 10 üzerinden alınan bu puan, filmin çok kişi tarafından tam puan aldığını da gösteriyor.
İzlemeyenlerin kesinlikle DVD'sini edinip izlemelerini tavsiye ediyorum, izleyenler ise farklı bir tat bulmak adına tekrar izleyebilirler, zira film gerçekten çok etkileyici.
İyi seyirler!

Dünyalar Savaşı Z / World War Z

21 aydır ara vermiş olduğum sinema keyfine geri dönüş filmim Dünyalar Savaşı Z. Başrolünde Brad Pitt'in oynadığı felaket senaryolu, zombili bir gerilim filmi. 
Dünyayı saran ve kuduza benzer bir hastalık yüzünden şehirlerdeki insanlar kaçış halindedir. Uzakdoğu'dan başladığı düşünülen hastalık hava yoluyla seyahat yapanların taşıyıcı olması sayesinde dünyaya yayılmıştır. Amerika kıtasına ulaşan hastalıkla ilgili yetkililerin elinde net bir bilgi olmamakla birlikte insanları uyarmaya başlamışlardır. Eski Birleşmiş Milletler ajanı olan Brad Pitt ise ailesiyle daha çok vakit geçirmek amacıyla işinden ayrılmıştır. Eşi ve kızlarına evde yemek yaparak oyalanan Gerry (Brad Pitt) kahvaltıda haberlerde yine hastalığın yayılımını izler. Alışverişe doğru yola çıkan aile yolda trafikte kalırlar ve anlamadıkları bir şekilde hızla polis motosikletleri geçip gider. İleride insanlar kaçışmaktadır. Dolayısıyla trafikteki tüm araçlar oldukları yerde kalırlar. Arabaların birbiriyle çarpışıp kaza yapmasını fırsat bilen aile tam gaz ilerler, ta ki başka bir araca vurup durana kadar. İndikleri yerde hızla koşmaya devam ederler. Arabaların içine saklanan insanlara zombiler saldırmaktadır. Camlara kafalarını çarpıp içeri giren zombiler ısırdıkları insanları da kendilerine benzeterek çoğalarak ilerlerler. Bir tane boş karavan bulan aile kendilerini bu karavana atıp hızla şehirden kaçmak üzere yol alırlar. Yolda Birleşmiş Milletler genel sekreter yardımcısı dostu Thierry'yi arayan Gerry ondan kendilerini güvenli bir yere alması için yardım ister. New Ark'a gelen aile marketten hızla yiyecek bir şeyler alır, tekrar karavana dönmek için dışarı çıktıklarını karavanın yerinde olmadığını fark ederler. Yine kaçmanın vakti gelmiştir. İspanyol asıllı bir ailenin dairesine sığınarak tehlikenin geçmesini ve Thierry'nin yolladığı helikopterin onları kurtarmasını beklemeye koyulurlar. Giderken aileye kendileriyle gelmesini teklif eden aile reddedilir. Çatı katına çıkıp kendilerini almaya gelen helikoptere ulaşmaya çalışan ailenin işi hiç de kolay değildir. Zombiler apartmanın içine girip yukarı kadar çıkmayı başarırlar. Helikoptere zorlukla binen aile İspanyol ailenin zombi olmadan kalabilen oğlunu da yanlarına alarak bir uçak gemisine doğru giderler. Uçak gemisinde bu işi çözmek için uğraşan yüzlerce personel ve personelin ailesi bulunmaktadır. Thierry işi bırakmış olan Gerry'ye hastalığa çare bulmaya çalışan doktora eşlik etmesi gereken bir iş teklif eder. Gerry ailesiyle kalmak istemektedir. Fakat gemide kalmalarının tek şansı Gerry'nin işi kabul etmesidir. Bu durumda Gerry doktor ve diğer ekiple yola çıkar. Dünya'nın belli köşelerini gezen Gerry hastalığa çare bulmaya uğraşır. 
Zombilerle ilgili olmasına rağmen son dakikasına kadar heyecanla izlenen film ara ara gerilim yaratan sahneleri ve bitmek bilmeyen temposuyla sizi alıp götürüyor.
İyi seyirler dilerim.