Son Yazılar

Saatleri Ayarlama Enstitüsü

Ahmet Hamdi Tanpınar'ın bu klasik eseri mutlaka okunması gereken kitaplar listenizde bulunmalı.
Saatleri Ayarlama Enstitüsü müdür yardımcısı Hayri İrdal'ın kendi ağzından anlattığı kitapta önce Hayri İrdal'ın enteresanlıklarla çevrili çocukluğu ve gençliği anlatılıyor.
Hayri İrdal fakir ama mutlu bir ailede yetişen bir çocuk. Saatlere çok meraklı olmasından dolayı dayısının hediye ettiği saat ile hayatı değişiyor. Gençliğinde saat ustası Nuri Bey'in yanında çalışıyor ama Nuri Bey'in ona iş öğretmemesinden dolayı saatçiliğe dair pek bir şey öğrenemese de ileride Saatleri Ayarlama Enstitüsü için gerekli olan birikimi ona sağlamış oluyor.
Hayri İrdal'ın halası çok zengin fakat cimri birisi. Halasının öldükten sonra dirilmesi, bir nevi babasının sonunu hazırlıyor. Hayri İrdal, halasının dirilmesinden sonra kendini Abdüsselam Bey'in yanında ve onun himayesinde buluyor. Bu aşamadan sonra Abdüsselam Bey'in yanında kimse kalmayınca Hayri İrdal ve eşi onunla yaşamaya devam ediyorlar. Abdüsselam Bey'in ölümü ile Hayri İrdal'ın başı bir türlü beladan kurtulmuyor ve sonunda kendini Doktor Ramiz Bey'in psikanaliz seanslarında buluyor.
Hayri İrdal'a teşhis konduktan ve gerçekler ortaya çıktıktan sonra evine geri dönmesi neticesi hayatı şekil değiştiriyor. İspiritizma Cemiyeti ve sonrasında Saatleri Ayarlama Enstitüsü ile hayatına devam ediyor Hayri İrdal. Enstitünün kurucusu Halit Ayarcı ile tanıştıktan sonra hayatı olumlu yönde değişiyor ve talihi dönüyor.
Yazarın insanlar hakkındaki çözümlemeleri, olayları anlatışındaki samimi yaklaşımı ve akıcılığıyla kitap sizi alıp sürüklüyor.
İnanarak bir şeylerin kazanılacağını bir kez daha romanı okuyarak anlayabiliyorsunuz.
Keyifli okumalar dilerim.

Hiç yorum yok