Son Yazılar

Alıklar Birliği

Yine bir kitap analizi ile karşınızdayım.
Kitabımız ilginç bir özelliğe sahip: Amerika'da yaşamda olmayan bir yazara verilen ilk Pulitzer ödülüne sahip.
Kitabın adı Alıklar Birliği. John Kennedy Toole'un ilk ve haliyle son kitabı. 30 yaşında intihar ederek hayatına son veren yazarın taslakları annesi tarafından yayınevine iletilir. Yayınevi editörü hanımefendiyi kırmamak adına yazılarını şöyle bir okur, fakat ilk sayfadan kendini beğendiren kitap karşısında fazla dayanamaz ve kitabın basımı gerçekleşir.
Alıklar Birliği hikayesi ve sevimli, bir o kadar obur ve ukala kahramanının peşinden sürüklenerek okunan zevkli bir kitap. Kahramanımız Ignatius Reilly üniversiteyi okumuş fakat bulduğu işlerde bir türlü dikiş tutturamamış birisi. Annesiyle birlikte yaşıyorlar ve annesinin eski bir Plymouth arabası var.
Hikaye Ignatius ve annesinin D.H.Holmes alışveriş merkezinde bir polisle yüz yüze gelmeleri sonucu başlıyor ve zincir olaylarla bağlanarak ilerliyor.
New Orleans aksanını başarıyla aktaran kitabın maalesef orijinal dilinde okumadığımdan Türkçe'ye çevrilmiş aksan farklılıklarıyla yetinmek durumunda kaldım.
Ignatius'un polis tarafından tutuklanmasına ramak kalmasının ardından annesiyle yaşadıkları bir deneyim sonrası iş bulması zorunlu hale gelir. Gazete ilanlarından görüşmeye giden Ignatius işinde de rahat durmaz ve insanların örgütlenmeleri konusunda teşvik etmeye çalışır.
Kahramanımız aynı zamanda güncesini de yazmakta, yaşadıklarını kitap haline getirmek için anlatmaktadır.
Tüm bunlardan yola çıkarak Ignatius'un aslında John Kennedy Toole olduğunu, yazarın kendi hayatını traji komik olarak, esprili bir dille anlattığını varsaydım.
Kitap içerik olarak doyurucu ve gayet akıcı. 
Okumak isteyenlere gönül rahatlığıyla tavsiye edebilirim.

Hiç yorum yok