Son Yazılar

Kurtlarla Koşan Kadınlar

Dr. Clarissa Estes'in doktora tezi kıvamında vahşi kadın arketipine dair mitler ve öykülerle kadınları analiz ettiği kitabı henüz bitirdim.
Kitabın adı da içeriği gibi ilgi çekici: "Kurtlarla Koşan Kadınlar". Vahşi doğada kurtların davranış biçimlerinin aslında kadınlara benzediğini ve ikisinin de büyüleyici olduğunu düşünen yazar, kitapta kadınların iç dünyasıyla ilgili birçok kilit noktayı mitlerle ve öyküler yoluyla anlatıyor.
Yazara göre kadınların hepsi içinde bir vahşi kadını barındırıyor ve bu kadınlar kemik arayarak hayatlarına devam ediyorlar. 
Birçok hikayede kötü muamele gören kadınlar zekalarıyla, içgüdüleriyle, sevgileriyle, inançlarıyla evin yolunu buluyor.
Ruhların yalnız olduğunda kolayca kırılacağını, birlikten kuvvet doğacağını da yine hikayelerle anlatıyor.
Ruh ve tine ulaşmak için insanın evine doğru yolculuk yapması gerektiğini, psişenin önemini, erginlenme olmadan yeraltı dünyasından normal dünyaya geçemeyeceğimizi hikayeler aracılığıyla aktarıyor okura.


Kitapta Hilala Ayısı adlı zen öğretisinin yer aldığı hikayeden tutun da, herkesin bildiği Kibritçi Kız hikayesine, Külkedisi masalına çok benzer ilk örneklerinden biri olan Vasalisa'ya birçok hikaye bulunuyor.
Hikayeleri okurken derin anlamlarını anlayamadan okuduğumuzu fark etmemizi sağlıyor yazar. Hikayelerin analizleri sayesinde mitlerde kullanılan birçok metaforun varlığından, kullanılan motiflerden bahsediyor.
Sadece kadınların değil, kendini keşfetmek isteyen ve yaşamlarında bulunan kadınları anlamak isteyen erkeklerin de okuması gereken bir başucu kitabıdır. Keyifli okumalar dilerim.

Hiç yorum yok