Son Yazılar

12 Yıllık Esaret

1841 Amerika'sında geçen film, keman çalan, eğitimli, özgür ve 2 çocuk babası Solomon Northup'un iki beyaz tarafından kandırılıp kendini kölelerin arasında bulması ve esir hayatında yaşadıklarını anlatan dokunaklı bir film. Gerçek hikayeden esinlenmiş olması bana kalırsa Oscar almasının tek sebebi olmalı; filmi izledikçe Oscar kazanmasının haklı olduğunu anladım.


Keman çalarak geçinen Solomon, bir gün çok cazip bir teklif alır. Bir sirkte çalgıcılık yapacak ve gösteri başına para almasının yanında, kazançtan da pay alacaktır. İyi bir başlangıç yaparken içkiyi fazla kaçırıp kendini köle pazarında bulan Solomon, her ne kadar derdini anlatmaya çalışsa da kimse onu dinlemez ve güneydeki çiftliklerden birinde çalışmaya başlar. Çiftlik sahipleri kendi çıkarları ve kazançları için köleleri hiçe saymaktadır. Merhamet duygusundan yoksun olan sahibi, gündüz yorulan köleleri akşam kendi eğlencesi için dansa çağırıp onları zorla dans ettirmektedir.
Sahibine zaman zaman karşı gelen Solomon, asiliğiyle bilinmektedir. Ona başka bir köle tarafından verilen öğütten dolayı Solomon, okuma yazma bildiğini ve eğitimli olduğunu kimseye söylemez. 
Yıllar süren kölelik hayatında zaman zaman durumunu anlatıp yardım isteyen mektup yazmaya kalkar ama bir türlü başarılı olamaz.
12 yıllık esaret filmi, en iyi film, en iyi uyarlama senaryo ve en iyi yardımcı kadın oyuncu dallarında 3 ödülü kucaklamış ve haketmişti bana göre.
Şahsi fikrim olarak genellikle dokunaklı ve gerçek olaylardan aktarılan filmlerin Oscar'da çok daha başarılı olduklarını düşünüyorum.
Dipnot olarak Brad Pitt'in yapımcı olarak bu filmde payının olması ve filmin sonlarına doğru bir karakterle de gözükmesini eklemek gerekir.
Herkese iyi seyirler dilerim!

Hiç yorum yok